Er was eens Dior; Christian Dior, de man wiens leven minstens even kleurrijk was als zijn modecollecties. En als we Christian mogen geloven waren er zelfs twee Christian Diors; de Christian Dior die zijn eigen timide zelf was en het glamour alter ego Christian Dior, de wereld beroemde fashion designer. Uiteindelijk zou de kloof tussen de twee Diors zo groot worden, dat Dior zijn alter ego bestempelde als “degene die hem om het leven had gebracht”.

Maar laten we beginnen bij het begin. Christian werd in 1905 geboren in Normandië, binnen een welgestelde familie. Toen hij vijf jaar oud was, verhuisde de familie naar Parijs en later vervolledigde Christian daar- onder lichte druk van het thuisfront- een studie Politieke en sociale wetenschappen. Daarna volgde hij zijn passie voor kunst en architectuur en opende een kunstgalerie. In de jaren dertig volgde echter de grote depressie, waarin zijn vaders zaak failliet ging en hij zelf wegens financiële problemen de galerie moest sluiten. Bovendien stierven ook zijn broer en moeder in deze periode. 


Na deze setback begon Christian met succes modeontwerpen te verkopen aan haute couture huizen, waarna hij in 1937 aan de slag kon bij ontwerper Robert Piquet. Al snel onderbrak WOII echter zijn beginnende carrière, maar na twee jaar dienstplicht kon Christian terug ontwerpen, ditmaal voor Pierre Balmain. Na de oorlog lag Frankrijk in de puin, maar kwamen ook nieuwe kansen; het is in deze periode dat Christian Dior in Parijs het huis Dior (1947) opende waar hij naast parfum voornamelijk haute couture verkocht.


‘La ligne Corolle’, Diors eerste collectie, waar vrouwelijkheid centraal stond, werd door modejournalisten de ‘New Look’ genoemd. De ingesnoerde tailles en wijde klokkende rokken vormden een contrast met de sobere mode tijdens de oorlog. 

“As a result of wartime uniforms, women still looked and dressed like Amazons. But I designed clothes for flowerlike women, clothes with rounded shoulders, full feminine busts, and willowy waists above enormous spreading skirts.” Christian Dior

Bovendien vond Christian Dior voor de nieuwe generatie vrouwen ook het ‘Bar Jasje’ uit, dat qua naam verwijst naar toenmalige bars met hun ‘happy hours’ voor de nieuwe vrouw ☺ Typisch zijn de ronde schouders en vulling aan de heupen die het zandloper figuur benadrukt. In combinatie met een kokerrok of rechte broek vind ik dit nog steeds één van de meest elegante looks!

Hoewel deze New Look werd beschouwd als revolutionair, was het eigenlijk eerder een teruggrijpen naar mode ontwerpen uit vroegere tijden. Toch sloeg ze in als een bom en werd bepalend voor het Westerse modebeeld in de tien volgende jaren.

 


Nadat zijn favoriete nichtje nazi sympathieën toonde en na talloze ruzies met zijn broer, onterfde Christian zijn hele familie en vestigde zijn hoop op zijn pupil Yves Saint Laurent als opvolger. In 1957 stierf Christian Dior op 52-jarige leeftijd. Het gebruik van zowel oppeppende als kalmerende injecties en intensieve vermageringskuren speelden mogelijks een rol in deze vroegtijdige, mysterieuze dood. Yves Saint Laurent werd hoofd

ontwerper, maar richtte na een dienstplicht in 1960 zijn eigen modehuis op. Daarna kende het huis Dior verschillende ontwerpers: Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en op dit moment Maria Grazia Chiuri (zie foto). Zij legden telkens hun eigen accent op de collectie en zo werd Dior een allesomvattend luxemerk dat naast haute couture ook prêt-à-porter, schoenen, handtassen, accessoires, make-up en zonnebrillen aanbiedt.  Enkele Dior must haves:

Dior Saddle Bag

Een eerste must-have die dit jaar ook terug helemaal in is, is Diors Saddle Bag. Nu Dior terug nieuwe handtassen heeft uitgebracht met deze ‘trotter print’ (het Dior monogram), zijn vintage handtassen met deze specifieke print enorm gewild. Met zijn moderne en gestroomlijnde design heeft dit iconische tasje bovendien de perfecte grootte voor wie niet graag loopt te zeulen op een zomerdag, maar wel graag het hoogstnodige meeneemt.

Grossé for Dior

 “Every woman is a princess.” Christian Dior

En bij een prinses hoort bling bling! ☺ Niet alleen goud is dit jaar terug in, maar ook ‘statement sieraden’; opvallende en grovere juwelen met hun eigen vormen en groottes. Op uitdrukkelijke vraag van Christian Dior, die ontzag had voor de kwaliteit van Grossé juwelen werd in 1955 een partnerschap gevormd tussen Dior en Grossé, een goudsmid uit Duitsland. In de komende 50 jaar bleef Grossé juwelen ontwerpen voor Dior. Op de tweedehands markt en bij Scruples circuleren deze prachtige juwelen, die door het gebruik van goud en hun unieke vormen geheel binnen de huidige trend vallen, zoals model Kris op de foto demonstreert. Extra leuk, is dat deze juwelen ook vintage zijn.


Rouge Dior

“There certainly is a red for everyone.” Christian Dior

Naast juwelen kan ook de juiste make-up een persoon laten shinen. Een topproduct voor een naturelle look is Diors ‘Lip Glow’, een hydraterende lip gloss die de natuurlijke kleur van de lippen naar voor doet komen. Of als je net als mij houdt van een meer uitgesproken kleur lippenstift, ga dan voor de Rouge Dior navulbare lippenstift. Er is keuze uit 40 verschillende tinten rood en bovendien is het ecologisch verantwoord ;) En nog een leuke tip van model Carla voor wie even geen zin heeft om zich op te maken en zonder make-up niet naar buiten wil; investeer in een mooie oversized zonnebril en ga voor de incognito sterrenlook, zo zie je er met of zonder schmink altijd stralend en een tikkeltje mysterieus uit!

 

(Met dank aan modellen Carla van Kets en Kris Waszmann, fotograaf Camila Francescon en geïnspireerd door Joëlle Moureau)