Tweedehands kleding spreekt tot de verbeelding, heeft een hoog ‘schattenjachtgehalte’, kan een bepaalde stijl vertolken en tevens een goede investering vormen.
“I like a little bit of designer, with a bit of vintage and high street mixed in. I love it when you find those one-off key pieces, which end up becoming investment pieces.” (Cara Delevigne, model)
Termen die spontaan naar boven komen bij tweedehands kleding zijn ‘retro’, ‘vintage’ en ‘antiek’. En dan is er nog ‘high fashion’, want de drie musketiers waren uiteindelijk met vier . Wijlen prinses Diana vond ‘three a bit crowded’, dus vier zeker. Hier schep ik meer duidelijkheid over de verschillende modetermen.

Iets wat antiek is, slaat op iets met een hoge waarde omwille van leeftijd en kwaliteit, of op iets wat behoort tot oude tijden. Alles wat minimum 100 jaar oud is, valt onder de noemer antiek. 

 

Verder volgt vintage, wat komt van het Latijnse woord ‘vindemia’, nl. het verzamelen van druiven. Letterlijk vertaalt vintage zich als ‘van een goed wijnjaar’. Tegenwoordig verwijst het naar zaken die van hoge kwaliteit en blijvende waarde zijn, of die de beste eigenschappen tonen typisch voor een bepaalde tijdsgeest of voor de maker van het item. Op vlak van mode gaat het om high fashion kleding met een bepaalde stilistische waarde, die minimum 20 jaar oud is. Een prachtig voorbeeld zijn de Chirstian Dior oorbellen op de foto.

Soms zweven stukken een beetje tussen antiek en vintage. Zo is Chanels’ Little Black Dress uit 1926 bijna antiek. Echter, gevoelsmatig zit er vaak een wereld van verschil tussen antieke kleding, zoals het kleed van een vissersvrouw uit de middeleeuwen en vintage kleding, zoals een jaren’50 Chanel Tweed jasje.


Ondertussen passeerde het woord ‘high fashion’ reeds even. High fashion slaat op dure, modieuze kleding van de grootste en belangrijkste modehuizen. Vaak worden sterren gespot in high fashion items. Op deze foto werd Scruples’ ster Carla gespot in een high fashion outfit met mooie Gucci. ☺“In the fashion industry, everything goes retro, except the prices.”
(Criss Jami, Amerikaanse filosoof, dichter en essayist)

Volgen we deze quote over retro, dan komt een verschilpunt naar boven met vintage; niet alle mode items die lang genoeg bijgehouden worden, zullen ooit vintage zijn. Waar vintage gaat om high fashion, is dit bij retro niet per sé aan de orde. Retro, Latijns voor ‘terug’, verwijst naar modestijlen uit het recente verleden, of het terug in brengen hiervan (‘reviving’). Het kan gaan om items van minimum 20 jaar oud, maar evengoed om nieuwe kleding geïnspireerd op een bepaalde mode trend uit het verleden. De roze handtas op de foto is een mooi voorbeeld van een retro item.

Kortom, antiek, vintage, retro en high fashion hebben elk hun eigenheid en duidelijke verschilpunten ten opzichte van elkaar. Echter, aan een goed wijnjaar kan weinig tippen, vandaar gaat deze blog solo vintage en high fashion! Stay tuned lieve mensen, want volgende week verschijnt hier een nieuwe blog over één van mijn favoriete designers, met wondermooie vintage en high fashion items. Tot snel!


(Met dank aan model Carla van Kets, geïnspireerd door Joëlle Moureau)