Een van mijn favoriete modeontwerpers is zonder twijfel Chanel. Na het zien van de film ‘Coco avant Chanel’, spraken niet alleen haar unieke creaties, maar ook haar levensverhaal mij tot de verbeelding. Coco Chanel werd in 1883 geboren op het Franse platteland als Gabrielle Bonheur Chanel. Nadat haar moeder op 32-jarige leeftijd stierf, bracht haar vader haar naar het weeshuis, waar ze leerde naaien. Haar verhaal is het verhaal van een underdog die ondanks deze mindere start in het leven toch heeft doorgezet en haar droom verwezenlijkt. Hoedje af hiervoor! 


Het modehuis Chanel kende ook zijn start met hoeden; in 1910 opende Gabrielle hoedenboetiek ‘Chanel Modes’ in Parijs en bouwde reputatie op. Tien jaar later startte Chanel een modeboetiek. Al gauw stond ze bekend als de ‘koningin van de Mode’ en leidde ze de mode de 20e eeuw in, onder meer door het korset te ‘cancelen’, en voluit te focussen op soberheid, elegantie en comfort.


“Simplicity is the keynote of all true elegance.”
(Coco Chanel)

Een mooi voorbeeld hiervan en tevens persoonlijke favoriet, is Chanels uitvinding van de ‘Little Black Dress’ in 1926. Een jurk die in contrast stond met de felgekleurde, exotische collectie van concurrerend ontwerper Paul Poiret. Vogue noemde het “Chanels Ford” omwille van het sober, betaalbaar en zwart ontwerp. Ook vandaag is de Little black dress een fashion item dat niet in je kast kan ontbreken!

Gaandeweg groeide het merk Chanel dat naast haute couture ook prêt-à-porter, parfum, cosmetica, sieraden en horloges aanbiedt. Gabrielle Chanel stierf in 1971, waarna het modehuis werd overgenomen door verschillende designers, o.a. door Karl Lagerfeld en op dit moment door Virginie Viard.

“One cannot be forever innovating. I want to create classics.” Coco Chanel.

Veel van Chanels creaties werden ook echte klassiekers. Enkele favorieten:

Mantelpakje voor Ladies
Deux-pièces zijn het ‘Chanel item’ bij uitstek. Een ruitpatroon, prominente gouden of zwarte knopen en het gebruik van tweed, één van Chanels’ favoriete stoffen, geven de mantelpakjes hun typische Chanel signatuur. Extra leuk is dat deze deux-pièces à la Coco Chanel dit voorjaar terug zijn van weggeweest. Vooral de combinatie van een (mini) short en jasje met ruitpatroon in roze/paarse kleur is een winner!

 

Chanel Classic flap bag
Deze handtas is een echte Chanel klassieker, die zijn waarde behoudt en zelfs in waarde stijgt. Een excellente investering! De tas is gemaakt van lamsleder met kenmerkend ruitvormig patroon. Wat ik zelf een echt pluspunt vind, is dat de riem op vernuftige manier kan worden aangepast, je kan de handtas zowel cross-over dragen als met een kortere riem dragen. Ook hier sluimert Chanels oog voor comfort door. ☺

 


Chanel No. 5

“A woman who doesn’t wear parfume has no future.” (Coco Chanel)
Omdat ze vond dat vrouwen niet steeds naar bloemen moeten ruiken, bracht Chanel in 1921 een eigen, frisse parfum uit. Chanel No.5 (Chanels geluksgetal) werd, dankzij de sobere en tijdloze verpakking en vrouwelijke geur, één van de meest iconische en best verkopende parfums ooit. Ook Marilyn Monroe was fan en verklaarde ooit dat ze niets anders dan een paar druppels Chanel No. 5 droeg in bed. Zelf geef ik de parfum een minuutje tijd om te settelen, zo kan je de geur, die lekker lang blijft hangen, het best opnemen.


Chanel accessoires
Zonnebrillen, juwelen, ceinturen, sjaaltjes…ze maken het kiezen van een outfit zo veel leuker! En hun kracht valt niet te onderschatten; accessoires kunnen een outfit echt ‘af’ maken. Een Chanel zonnebril geeft je outfit al snel een mooie portie ‘je ne sais quoi’ ;) Of zoals op de foto zie je hoe de juiste Chanel ceintuur niet alleen de taille mooi accentueert, maar ook de gehele outfit net dat tikkeltje extra glamour en elegantie geeft.

 


Chanel sneakers
Verder zijn er -iets minder klassiek en meer hedendaags- de Chanel sneakers. Ter land, ter zee en in de lucht; houd je net als mij van lange wandelingen, dan is een paar goed zittende sneakers van essentieel belang. Chanel ontwikkelde verschillende soorten sneakers in allerhande kleuren. Typisch is het voorkomen van het Chanel logo, zoals ook bij de witte sneakers op de foto.

 

Logo Chanel
Niet alleen op de sneakers, maar ook op kleding, handtassen, juwelen, etc. popt het logo van Chanel op; twee c’s die elkaar zoals de olympische cirkels kruisen. Dit logo maakt Chanel voor een stuk Chanel en draagt bij tot de tijdloze look.

 

Zo lieve mensen, dit was Chanel. Zet de zonnebrillen maar al op want volgende week komt een nieuwe verblindende top designer in beeld, tot dan!

(Met dank aan modellen Carla van Kets en Kris Waszmann, fotograaf Camila Francescon en geïnspireerd door Joëlle Moureau)