Dag lieve mensen, na enkele Franse en Italiaanse designers zoomen we deze week voor het eerst in op een op en top Belgisch modehuis en ook het eerste luxe lederwarenhuis ter wereld; Delvaux!

 

In 1829, een jaar voor het ontstaan van België als koninkrijk, richtte Charles Delvaux het modehuis  Delvaux op. In het heden heeft Delvaux meer dan 40 boetieks in over de hele wereld, maar oorspronkelijk kende Delvaux zijn start met de plaatsing van een etalageraam voor Charles’ lederatelier in Brussel. Daar bood hij voornamelijk reiskoffers (denk aan grote kisten) aan waaruit kwaliteit en vakmanschap spraken. De wereld in 1829 was natuurlijk een beetje anders dan de wereld nu en zeker op vlak van reizen; de Titanic zou pas in 1912 zinken en er werd in het begin van de 19e eeuw voornamelijk te voet en te paard gereisd, als er al werd ‘gereisd’.

 

Geleidelijk aan heeft de industriële revolutie hier verandering in gebracht en begon verkeer, vervoer en reizen op te komen. In 1835 werd de eerste spoorlijn tussen Brussel en Mechelen in België voltooid. Van daaruit ging het snel en tegen 1875 was België het land met het dichtste spoorwegnetwerk ter wereld. Bovendien arriveerden twintig à dertig jaar later de eerste auto’s en passagiersvluchten. Net op dit kantelpunt toonde Charles Delvaux zich als een visionair; reiskoffers werden valiezen en Koning Leopold was fan. Zo werd Delvaux benoemd tot hofleverancier voor het Belgische koningshuis.

 

Niet alleen voorspelde Delvaux de komende reisrevolutie, ook bedacht hij dat vooral vrouwen graag hun ‘basisuitrusting’ bij zich zouden houden tijdens het reizen met de trein. Vandaag steken we nog steeds de meest uiteenlopende dingen in de sacoche en dat hebben we te danken aan Delvaux, die in 1908 de eerste handtas ooit patenteerde, en ze de naam ‘Princesse’ gaf. Elke Delvaux handtas werd en wordt nog steeds handgemaakt in Frankrijk en België. Naast kwaliteit, begon geleidelijk aan het modeaspect aan belang te winnen; handtassen werden deel van de outfit en huis Delvaux werd een echt modehuis.

Het modieuze werd nog meer naar voor gebracht door Franz Schwennicke, die Delvaux in de jaren 1930 kocht. Hij introduceerde het idee van seizoenen in de handtas collecties. Tijdens de oorlog was er echter zeer weinig leer- nog steeds het hoofdmateriaal van Delvaux handtassen – en daardoor duurde het tot de jaren ’50 voordat dit concept zijn volledige uitwerking kende. Franz Schwennicke stierf in 1970, waarna zijn vrouw Solange hem opvolgde. Zij vond creativiteit belangrijk en zorgde ook voor verdere uitbereiding van het merk Delvaux.

 

Vandaag wordt Delvaux gerund door het Zwitsers bedrijf Richemont, dat ook Cartier en Montblanc bezit. Ook nu nog creëert Delvaux jaarlijks twee collecties: de lente – zomer en herfst – winter collectie. Geen fluo kleuren, glitter en bling bling hier, Delvaux blinkt eerder uit met zijn unieke vormen, prominente sluitingen en soberdere elegantie. Terugkerende elementen, typisch Delvaux, zijn leder, gestructureerde vormen en vaak neutralere kleuren, zoals beige, verschillende tinten bruin, koffiekleur, wit, zwart. In het totaal ontwierp Delvaux reeds meer dan 3000 tassen, die telkens beschreven en geschetst zijn in Delvaux’ Gouden boek. Zoveel verschillende ontwerpen maakt het moeilijk kiezen, maar moeilijk gaat ook ;) Hieronder volgen enkele van de mooiste en meest iconische Delvaux handtassen!


Delvaux’ Brillant!

Diamonds are a girl’s best friend, maar ook deze ‘Brillant’, Delvaux’ meest iconische handtas laat iedere vrouw shinen, zo demonstreert model Carla van Kets! De Brillant is niet toevallig ontworpen in 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel, want zij werd geïnspireerd door het Philipspaviljoen, een bouwwerk op de expo ontworpen door Le Corbusier. Herkenbaar aan de bijzondere structuur en gecentreerde gesp, etaleert de Brillant ook waar vakmanschap; zo wordt zij geassembleerd uit 64 aparte lederen en metalen onderdelen en neemt het creatieproces vandaag ongeveer 11 uur in beslag. Leuk is ook dat er elk jaar Brillants verschijnen in nieuwe maten en modekleuren, deze handtas blijft dus hot!

 


Le Pin Shoulder Bag
Ontstaan in 1972, etaleert deze handtas dankzij zijn ronde curve onderaan en het zachte leder (Taurillon Soft Leder) een beetje de swingende ontspannen tijdsgeest van de jaren’70, met zijn Love and Peace. Inspiratie kwam van de hooi zak van een paard die Solange Schwennicke in Tunesië zag. Kenmerkend voor de ‘Pin’ zijn de iconische ‘D’ vooraan. Dankzij zijn eenvoud is de Pin een echte blijver geworden, die in verschillende maten, vormen en kleuren te verkrijgen is. Net zoals bij de Brillant gaat deze schoudertas nergens heen, wat het een excellente investering maakt.

 


Red Crossbody

Voor wie toch graag een beetje een pittigere kleur heeft, is deze rode vintage Delvaux zeker een aanrader. Rood, kleur van de liefde, is en blijft een kleur die erbovenuit steekt en je outfit een mooi accent kan geven. Bovendien is een rode handtas zowel mooi in de zomer als in de winter en ook het formaat van deze Delvaux is ideaal, niet te groot en niet te klein ;)

 

White flap bag

Deze medium sized handtas dankt zijn magie voor een groot deel aan zijn mooie witte kleur; kleur van puurheid, vrede en ‘new beginnings’; veelbelovend dus! ;) Daar komt nog bij dat wit heel veelzijdig te combineren valt. Zomer of winter, witte handtassen zijn geschikt voor elk seizoen, bovendien matchen ze met zowat elke andere kleurtint. Bovendien is er, dankzij Delvaux’ gebruik van kwaliteitsmaterialen down the road meer kans dat deze handtas ook effectief wit blijft- niet onbelangrijk! :)

 

Vintage Black Backpack
Het is natuurlijk praktisch, maar als er iets is waar ik het potentieel in zie om een outfit volledig te verpesten, is het wel een rugzak. En net hier laat Delvaux zijn uitzonderlijke kwaliteiten zien; zwart op zwart vervolledigt de rugzak op de foto juist de outfit en creëert een elegante, kunstzinnige look. Bovendien is de rugzak –mede omdat de meeste vrouwen kiezen voor een handtas- net dat tikkeltje specialer. Dit in combinatie met de zwarte kleur, die makkelijk te combineren valt, maakt van deze Delvaux rugzak mijn persoonlijke favoriet!

 

Zo lieve mensen, dit was het voor Delvaux, tot binnenkort met een frisse zomerblog. :)

(Met dank aan model Carla van Kets en geïnspireerd door Joëlle Moureau)